Ecoscope

Ecoscope

De beste omschrijving van het Ecoscope is een activiteitencentrum over natuur en milieu. Op een leuke manier wordt de bezoeker bewust gemaakt van de beperkingen en mogelijkheden die de natuur en het milieu ons te bieden heeft. Wij bieden ‘edutainment’, een combinatie van educatie en entertainment. Vermaak dus, waarbij het leeraspect hoog in het vaandel staat.


Ecoscope werpt een blik in de toekomst en laat zien welke mogelijkheden de consument heeft, om op een verantwoorde manier met natuur en milieu om te gaan.
Persoonlijke speelkaart

Spelen met het milieu

Kun je milieuvraagstukken op een luchtige manier benaderen? In Ecoscope gebeurt het! In prikkelende computerspellen en doe-opstellingen maakt de bezoeker kennis met recente technologische ontwikkelingen op natuur- en milieugebied. Alle informatie is verpakt in gebeurtenissen waarbij de bezoeker zelf – via eigen keuzes – de loop van het spel bepaalt. Vooral in de computerspellen wordt duidelijk hoe de bezoeker zelf de toestand van natuur en milieu kan beïnvloeden door bepaalde keuzes te maken. Dit kan in de rol zijn van consument, landschapsarchitect of vuilnisman. Het centrum bestaat echter niet alleen uit computerspellen. Er zijn ook veel ontdekhoeken en interactieve paden in de tuin.

Schouwen-Duiveland
Rode draad door Ecoscope is de natuur en het landschap van Schouwen-Duiveland. Vooral in de tuin wordt veel gewerkt met inheemse planten en dieren.

Wat kun je met zonne-energie?

De meest voorkomende toepassing in Nederland is: huishoudwater (voor)verwarmen via een zonneboiler. In warme streken als Florida verwarmen mensen er hun zwembad mee. Op afgelegen plekken kun je er elektriciteit mee opwekken: dankzij een zonnepaneel kan een heel dorp in de binnenlanden van Kalimantan naar het WK voetbal kijken op de dorpstelevisie.

Ecoscope beschikt over 96 zonnepanelen die op het schuine dak van de entree liggen. In het gebouw kun je op ייn van de vier omvormers lezen hoeveel zonne-energie (gelijkstroom) op dat moment wordt omgezet in elektriciteit (wisselstroom).

Ecoscope is bezig met een energiepad. Hierin worden veel energieprojecten gerealiseerd. Over verschillende manieren van opwekken van energie d.m.v. de natuur. Je zult versteld staan van de uitkomsten.

Met zonne energie kan je besparen op je energiekosten. Ook zou je kunnen kijken naar welke energieleverancier de energie het voordeligst levert. Op Energievergelijker.net kan je de tarieven van de aanbieders bekijken, en ook vergelijken.

Natuur

Zeeland heeft bij uitstek een cultuurlandschap: het land is gemaakt door mensen die door het leggen van dijken steeds opnieuw een stukje land veroverden op de zee. In het eerste computerspel krijg je de mogelijkheid om door keuzes het ecologisch evenwicht op het eiland Schouwen-Duiveland te beïnvloeden. Je hebt twee minuten de tijd om het eiland naar jou wensen aan te passen. Maar pas op, hou bij je keuzes rekening met natuur en milieu. Met andere woorden, zorg dat het ecologische evenwicht op het eiland intact blijft. Want hoe meer bos, des te minder weidevogels, hoe meer golfterreinen, des te minder variatie aan planten enz. enz. Je kan met je keuzes het landschap- en de soortenrijkdom van de natuur ingrijpend veranderen, dit tot in het absurde.